Når jeg er syg eller skadet

Svømning er en ekstrem sport. Du laver omkring 40 000 skulderrotationer, 20 000 hofterotation og ca. 150 000 benspark. Hver uge. Lidt mindre på Årgang. Samtidig arbejder vi i et kølemiljø (vand), et konstant pres på kroppen fra vandtryk, en konstant modstand også fra vand, vi gør det horisontalt (hvilket er unaturligt og påvirker hjerte, lunger og blodtransport). Og det gør vi med høj puls og meget lidt vejrtrækning! Tag SVØMTEST på land selv hvis du tør ... Næste gang du løber ud, hold pusten i 7 sekunder, ånde 5 gange og igen hold pusten. I 17 minutter. Se hvor langt du når ;-)!

I kombination med andre aktiviteter, PHV (PEAK HEIGHT VELOCITY, top væksthøjhastighed), puberteten osv. bliver kroppen nogle ganger lidt overbelastet eller i værste fald skaded. Vi arbejder meget hårdt med forebyggelse af skade, i dryland, med elastik men også når vi svømmer (ret teknik er extremt vigtigt). Uheldigvis kan der forekomme skader alligvel.

Skaden i sig selv er ikke problemet, det er, hvordan vi reagerer på det, og hvordan vi handler for at få det til at gå væk. Som træner har vi en uddannelse om det, men vi er ikke eksperter eller fysioterapeuter. Derfor har vi en aftale med ProAlign. De er eksperter på fysio for svømning, de har erfaring fra Team Danmark og fra OL som fysioterapeuter. De er simpelthen bedst for vores svømmere. Og vi anbefaler dem stærkt!

Nogle gange tager det lang tid at få vores svømmere til fysioterapeut, selvfølgelig gør den skaden værre hvis svømmeren svømmer med en skade. Og det vil være vores ansvar som træner, hvis svømmeren får en skade for livet. Og ingen træner kan acceptere det og leve med det.

Derfor er vi nødt til at oprette regler/retningslinjer for dig som svømmer og for dig som forælder for en svømmer.

- Det er ok at træne med en mindre skade HVIS det tager under en (1) uge at blive frisk. For eksempel hvis du kommer hjem fra en træningslejr, vil dine muskler være i smerte og overbelastet. Men med en god opvarmning, udsvøm, lidt restution vil du være frisk om en uge.

- Hvis du er skadet mere end en uge, får du 7 dage til at komme i kontakt med en fysioterapeut og bestille tid. Afhængig af skaden beslutter vi (din træner og jeg), hvis du kan svømme eller ej. Inden du har haft et møde med din fysioterapeut, må du ikke deltage i stævner eller træningslejr.

- Når du har været hos din fysioterapeut, beslutter han / hun om du kan træne, hvad du kan træne og hvis du skal lave specielle øvelser. Denne rehabiliteringsplan skal sendes skriftligt til din træner på e-mail, fra din fysioterapeut. Så vi kan kontakte dem, hvis vi har spørgsmål. Hvis du har en skriftlig rehabiliteringsplan fra din fysioterapeut (og det er ok), er du velkommen til at deltage i tröning og træningslejr.

- Alle rehab træning/øvelser er du færdig med før vores træningstider. Eller hvis du gør dem når du har svømmet, direkte til rehab træning efter svøm. Under all rehab træning bruger vi ikke mobiltelefon, uden fokuserer på øvelser og at lave dem korrekt. Når du er færdig med svøm og rehabplan tar du hejm eller venter i reception.

Skade og stævner

- Hvis du følger din rehabiliteringsplan og din fysioterapeut giver grønt lys, kan du svømme nogle løb (max 3 i en weekend) ved en af ​​vores egne stævner eller en lokal stævne som holdet tar til.

- Hvis du er i fuld træning (2 uger før mesterskab/udland stævner), så må du deltage. Ellers skal du fortsætte din rehabplan så du bliver frisk.

- Hvis du ikke kan deltage i træning er du naturligvis velkommen til at deltage i enhver social aktivitet, og det er vigtigt at besøge træning for at holde kontakten med din træner og holdkammerater.

Og de sidste 2 uger før konkurrencen skal du være til mindst 60% af al træning, følge din rehabplan (100%). Ok at fysio siger ok til din træner. Dette er fordi et løb er en ekstrem overbelastning af din krop. Også træning er forberedelse til løbet, hvis du ikke kan forberede dig på en god måde, kan du ikke udføre dit bedste. Og så er der ingen værdi i at konkurrere.

Når jeg er syg

Hvis du føler dig syg, men stadig har energi til at træne? Retningslinjer for træning før, under og efter en forkølelse, influenza etc.

Bliv hjemme, hvis du har feber, mave symptomer eller influenza. Hvis du er udslettet med træthed, er der ingen grund til at træne. Plus, du er smitsom de første fem til syv dage. Hvil/sov gør det muligt for dit immunforsvar at recover. Kom tidligt i seng og få ekstra søvn, drik masser af vand, Kakaomælk, etc.

Hvornår skal du genoptage din træning?

Feberregel: Du skal være helt fri for feber i 24 timer, før du kan må komme til træning. Og helt fri for feber i 96 timer (4 dage) før stævne.

Du må under ingen omstændigheder træne eller ta til stævne med feber! Du risikerer at få alvorlig sygdom som gør at du ikke må træne på 6-12 mån.

Sygregel: Hør på din kropp. Gå ikke 100% i de første 2-3 dage. Start med 75% af din normale træning og stig gradvis, din træner hjælper dig med optrappning. Hvis du forsøger at gå tilbage for tidligt, kan du bare ende med at forlænge genoprettelsesfasen. Du kan også være mere kort åndedræt, hvis du er ved at komme ud af en øvre luftvejsinfektion.

- Når du har været syg, hvad med stævner? Let, ingen feber 96 timer før stævne. Og de sidste 2 uger før konkurrencen skal du være til mindst 60% af al træning. Dette er fordi et løb er en ekstrem overbelastning af din krop. Også træning er forberedelse til løbet, hvis du ikke kan forberede dig på en god måde, kan du ikke udføre dit bedste. Og så er der ingen værdi i at konkurrere.